Targi POLAGRA
Pokazy kulinarne, warsztaty z szefami kuchni, konkurs dla pasjonatów piekarstwa. Do tego blisko 200 wystawców prezentujących swoje produkty, liczne spotkania i dyskusje. Na rozpoczynającej się w poniedziałek POLAGRZE wszystko kręci się wokół jedzenia.
Targi POLAGRA od lat są miejscem prezentacji wysokiej jakości żywności, a także rozwiązań technologicznych dla sektora spożywczego. W części FOODTECH będzie można zobaczyć maszyny i urządzenia. Salon FOOD to z kolei propozycja dla kupców z sieci handlowych, przedstawicieli hurtowni spożywczych, a także sektora HoReCa.

Pandemiczna sytuacja nie zmniejsza apetytu na POLAGRĘ. Zainteresowanie targami w tym roku jest dużo większe niż w ubiegłym. W targach będzie można uczestniczyć stacjonarnie lub za pośrednictwem specjalnej platformy online.
Niewątpliwym sukcesem tegorocznej edycji targów jest duża liczba zgłoszeń do konkursu o Złoty Medal Grupy MTP. W efekcie Sąd Konkursowy wytypował aż 22 produkty, którym przyznano wyróżnienie i z którymi będzie można zapoznać się na ekspozycji. Pięć z nich wybrano w kategorii FOODTECH i aż 17 w kategorii FOOD.

Suknia z masy cukrowej
Podczas targów nie zabraknie specjalnych stref warsztatowych i pokazowych. Przez trzy dni trwać będą m.in. pokazy kulinarne Master Class Show. Poprowadzą je znakomici szefowie kuchni, w tym Paweł Salamon, Tomasz Zdrenka, Jakub Walczak, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – wszyscy stanęli na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski, najbardziej prestiżowego konkursu dla profesjonalistów w Polsce. Do tego grona dołączy Ewa Drzewicka - cukiernik, złota medalistka Olimpiady Kulinarnej IKA 2020 oraz Mistrzostw Świata, która podczas swojego pokazu wykreuje projekt sukni z masy cukrowej, papieru i koronek.
Przez cały czas będzie można też kibicować uczestnikom ogólnopolskiego konkursu dla piekarzy Master Baker (pawilon, 5, stoisko 132 w strefie konkursowej). Rywalizacja odbędzie się w czterech kategoriach: piekarze zawodowcy, piekarze amatorzy, Koła Gospodyń Wiejskich, uczniowie szkół. To będzie wielki finał, podczas którego zawodnicy będą przygotowywać wypieki. Przerwy pomiędzy poszczególnymi konkurencjami wypełnią prelekcje, podczas których objaśnione zostanie m.in. czym pieczywo jest i jak rozpoznać pieczywo wartościowe.

Równocześnie odbywać się będzie także Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Gościem specjalnym tego wydarzenia będzie Paweł Ciążyński – mistrz piekarski, cukierniczy, który zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r .
Jaka przyszłość czeka mięso?
POLAGRA to także liczne wydarzenia branżowe, które nawiązują do sytuacji w branży, trendów konsumenckich. W tym roku podczas targów odbędzie się m.in. wspierany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii kongres POLAGRA EXPORT MEETING (5 października, pawilon 5). Omówione zostaną m.in. wyniki eksportowe z ostatnich lat, które staną się wstępem do rozmowy na temat perspektyw rozwoju eksportu, zagrożeń i szans. Przedstawione zostaną narzędzia wspierające rozwój eksportu. Dyskusji zostanie poddany temat promocji polskiej żywności poza granice kraju.
Uczestnicy Międzynarodowego Forum Rynku Mięsnego będą dyskutować o fundamentalnych problemach tego sektora. Omawiane będą takie zagadnienia, jak: żywność przyszłości w kontekście szybko zmieniających się wzorów konsumpcji, krajobraz polityczny i jego implikacje dla sektora mięsnego, konsekwencje strategii „Od Pola do Stołu”, handel w czasach post-COVID, a także kryzys związany z ASF i atakami na hodowców zwierząt.
Organizatorzy targów wraz z partnerami zaplanowali też szkolenia na temat najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności oraz dotyczące takich zagadnień jak ulga na robotyzację w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz opakowaniowej. Pierwszego dnia targów odbędzie się także Hotel Investors Meeting.

Czy eko opakowanie musi być szare?
Wraz z POLAGRĄ odbywać się będą targi TAROPAK. Udział w nich zapowiedziało wiele firm prezentujących urządzenia pakujące czy maszyny do wyrobu opakowań.
We wtorek (5 października), podczas nowej konferencji Taropak Design, obalony zostanie mit, że eko opakowania muszą być szare (w 2021 r. papierowe opakowania odpowiadają już za ok. 37 proc. wszystkich dostępnych opakowań). Prelegenci udowodnią, że dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych surowców i półproduktów eko może być kolorowe i naprawdę piękne.

POLAGRA, TAROPAK
4-6 października 2021, Międzynarodowe Targi Poznańskie (pawilony 5 i 6), wejście od Holu Wschodniego
Godziny otwarcia: 10:00-17:00
Bilety: Tobilet.pl