Ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin

Podziel się

Prestiżowa uroczystość wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin odbędzie 27 czerwca w restauracji GARDENcity na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Po raz pierwszy wśród wyróżnionych restauracji znajdą się też poznańskie lokale.

19 czerwca zostały ogłoszone wyniki najnowszej selekcji polskiej edycji kulinarnego Przewodnika Michelin, zawierającego wybór najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania.  W przewodniku zostało ujętych aż 49 lokali. Restauracja z Krakowa „Bottiglieria 1881”, otrzymała  dwie Gwiazdki Michelin, a warszawski koncept kulinarny „NUTA” i poznańska restauracja „Muga” po jednej Gwiazdce. Siedem restauracji otrzymało wyróżnienia Bib Gourmand, przyznawane przez przewodnik restauracjom, oferującym dobrą jakość w przystępnej cenie. Dodatkowo 39 lokali zostało wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin. 

Gwiazdka Michelin to wyróżnienie przyznawane najlepszym restauracjom na świecie przez francuskiego wydawcę przewodników turystycznych. Jest to najbardziej prestiżowy znak jakości kulinarnej, który stał się miarą doskonałości gastronomicznej. System oceny Gwiazdek Michelin został wprowadzony w 1926 roku i pierwotnie miał na celu promowanie podróży samochodem i zachęcanie kierowców do korzystania z usług hoteli i restauracji. Przewodnik Michelin ocenia restauracje na podstawie różnych kryteriów, takich jak jakość produktów, technika kulinarna, oryginalność, smak i wartość kulinarnej podróży. Gwiazdki Michelin są przyznawane przez anonimowych inspektorów Michelin, którzy odwiedzają restauracje incognito i oceniają każdy aspekt doświadczenia kulinarnego.

Ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin odbędzie się w restauracji GARDENcity, która jest zlokalizowana na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich przy ul. Śniadeckich 25. To trzypoziomowy kompleks restauracyjno-eventowy, który tworzą designerskie restauracje i sale bankietowe: Saffron a la carte, Vanilla, Tabasco, Basilico Bistro oraz Oregano and Wine - restauracja typu fine dining serwująca nietuzinkowe dania kuchni śródziemnomorskiej. Kolację przygotuje Szef Kuchni - Tomasz Zdrenka, laureat jednego z najbardziej prestiżowych konkursów dla profesjonalnych szefów kuchni - Kulinarnego Pucharu Polski.